Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2018
De activiteiten staan geheel in het teken van het promoten van Fair Trade producten en aandacht vragen voor de medewerking van de gemeente Horst aan de Maas om in te zetten op het verkrijgen van de het predicaat FAIR TRADE gemeente. Helaas is dat laatste voorlopig voor Horst aan de Maas nog een brug te ver. Als eerbetoon aan pater Frans van der Hoff de mens aan de basis van de FAIR TRADE gedachte leest u onderstaand zijn zienswijze.
De bedenker Frans van der Hoff.
Inmiddels ligt de kracht van vooruitgang in de handen van miljoenen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Boeren waarvan wij de koffie, bananen, chocolade en andere Fairtrade producten kunnen kopen om dagelijks van te genieten. Door de krachten te bundelen bij het onderhandelen over de prijs voor hun producten kunnen Stichting zij hun eigen vooruitgang tot stand brengen. Zo staan ze samen sterk in de strijd tegen uitbuiting.
De bedenker van dit principe is Frans van der Hoff. Een boerenzoon uit de Peelgemeente De Rips.
Frans van der Hoff is priester en tevens academisch geschoold econoom, hij gaat uit van een manier van handel drijven gebaseerd op solidariteit in tegenstelling tot de gangbare handel. Daar geldt een zo laag mogelijke prijs. Inmiddels heeft zich op zijn initiatief op wereldschaal een markt kunnen ontwikkelen. Steeds meer bedrijven, organisaties en consumenten omarmen het principe van eerlijke handel waardoor boeren kunnen investeren in een betere toekomst voor hun bedrijf, familie en gemeenschap. Fairtrade verhandelde producten herken je aan het Max Havelaar keurmerk.
Het is 1988 als Prins Claus het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk in ontvangst neemt. Het is nu 2018 en 5.3 miljoen huishoudens in Nederland kopen een of meerdere gecertificeerde Fairtrade producten per jaar. Supermarktketen PLUS is de koploper. Vele Fairtrade producten met het Max Havelaar keurmerk liggen in een PLUS supermarkt op ooghoogte in de schappen. Inmiddels telt Nederland vele gemeenten die het logo Fairtrade gemeente waar maken.
Het zijn gemeenten waarbij de bestuurders het principe onderschrijven en hieraan hun bijdrage leveren. Een van de vijf mensen in Nederland woont al in een dergelijk gemeente. Ook hier in onze omgeving zijn er al bestuurders die het belang ervan onderschrijven. Het is 2018 en de gemeente Venray en Venlo kunnen als voorbeeld gesteld worden voor de bestuurders van de gemeente Horst aan de Maas.
Tekst: Francine Thielen-Tonnaer