Jaarverslag 2012

Jaarverslag 2012

Het jaar 2012, het jaar van de Floriade.
De stichting heeft daarbij haar activiteiten op ingespeeld onder andere in het paviljoen Cradle to Cradle.
Als side event heeft de stichting bij Streekmuseum de Locht in Horst-Melderslo de Floriade Filmparade georganiseerd.
Voor de basisschool jeugd heeft de stichting een duurzaamheidsquiz georganiseerd.

Paviljoen Cradle 2 Cradle, Floriade 2012 op 14/15 april en 11/12 mei 2012 VOEDSEL EN VOEDSELVERSPILLING

Leef op Safe Horst aan de Maas werkt bij het thema voedsel & voedselverspilling samen met de Commissie DO NVR (Commissie Duurzame Ontwikkeling Nederlandse Vrouwen Raad), Leven met de Aarde en andere workshop medewerkers.
Bij het bezoek van Michael Braungart in het Cradle 2Cradle paviljoen is hij even een van ons.

                        

Chemicus Michael Braungart (vierde van links, bovenste rij). Hij en architect Mac Donough, de grondleggers van de Cradle 2Cradle gedachte. Het toonaangevende beginsel van Floriade Venlo 2012.

“MAG HET EEN MAATJE KLEINER?”(de ecologische voetafdruk).
Ontwerp: Leef op Safe, Francine Thielen

Het mag een maatje kleiner!(de ecologische voetafdruk).

EN DOE DE TEST (wie al van wanten weet)
Ontwerp: Leef op Safe Horst aan de Maas, Francine Thielen in samenwerking met Marianne Willems, Commissie DO NVR.


Op de voorgrond Marianne Willems.

DE RAP
TEKST
Van Oegstgeest naar VInkeveen, van Diemen tot voorbij Geleen, van grote tot kleine teen, de voet aan ons been zwaait te gretig om zich heen, dat kan niet voor iedereen, en waar moet dat dan heen, het leidt tot oorlog om ons heen, recht op kansen voor iedereen, daar kunnen we met onze aanpak heen, wat te denken van een onsje minder, een dagje zonder, het lijkt een wonder ,geeft veel minder gedonder en ook Lekker Zonder en we kunnen in de weer met nog veel meer.
Tekst: Leef op Safe Horst aan de Maas, Francine Thielen
Uitvoering op beeldscherm: Commissie DO
NVR

Gemeentehuis  Horst aan de Maas op 20 april 2012
MILLENNIUMDOELEN IN DE PICTURE
In samenwerking met het Dendron college, organisaties van het Mondiaal Platform Horst aan de Maas, “HAAR KUNST” met Ilse Milot, PUMMER Jan Snel en Ron Hermans van het Oeganda Project.
‘HET KAN VAST MINDER   thema energieverbruik ( voor leerlingen van groep 8 EEN QUIZ  een uitdaging voor een duurzame lifestyle (voor  volwassenen)
Ontwerpen: Leef op Safe Francine Thielen

 

De prijzen worden op de diverse basisscholen uitgereikt door de voorzitter van Leef op Safe Horst aan de Maas, Hanni ten Brink
De winnende leerlingen:
Brink: Ilse Vogelzangs en Sharon Vlot
Doolgaard: Ralf Hoeymakers en Danielle Peeters
Schakel: Luca Ulenberg, Jelle Smits en Karl Clevis
Weisterbeek: Gwendoline Nottelman en Ester Martens
De winnende docent:
Doolgaard: Marian Reutelingsperger

Streekmuseum De Locht Melderslo
DE TENTOONSTELLING ”VOEDSEL HIER EN DAAR“  Guus Geurts 1 mei t/m 20 juni 2012

In samenwerking met Museum De
Locht, Guus Geurts, de gemeente Peel en Maas en Wiek Lenssen.

 

Auteur, fotograaf, beleidgericht milieukundige Guus Geurts

In zijn boek ‘Wereldvoedsel’ pleit hij voor voedselsoevereiniteit als actor in het terugdringen van de opwarming van de aarde en voedselbereikbaarheid voor iedereen.

Voedselsoevereiniteit werkt mee aan het terug dringen van de opwarming van de aarde en voedsel voor iedereen.

DE FLORIADE FILMPARADE: 1 t/m 4 mei 2012
Om meer te kunnen weten over eten, water, lucht, bodem, eindigheid van grondstoffen, eerlijk delen en de draagkracht van het ecosysteem.

Een publieksimpressie.

Wilt u meer weten over de vertoonde films: zie onder de kop “films”.

Jaarverslag 2011 
“Boeren, burgers, beleidmakers en buitenlui, denk mondiaal, handel lokaal”
Verklein de ecologische footprint en werk mee om het recht op betaalbaar voedsel voor iedereen mogelijk te maken.

2011 Is het jaar waarin de activiteiten op maandag 10 oktober 2011 vanuit deze gedachte, de centrale plaats innemen rondom de viering van Wereldvoedseldag (16 oktober).
We plaatsen “ons dagelijks voedsel in mondiaal perspectief”. En stellen de volgende vragen: °We doen wat we doen, maar doen we het goed? Kan het anders? Kan het beter? Welke stappen kunnen we zetten? Wat hebben we nodig om in actie te komen?°
Dit gegeven krijgt vorm in een aantal activiteiten. De fotoactie voor het grote publiek: “Ik Weet Wat Ik Eet” komt tot stand in samenwerking met Foto Horst en Streekmuseum De Locht. De overtuigende winnende foto maakt Frank Janssen uit Horst.

Winnende foto Frank Janssen: de eerlijke prijs voor het product (Ethiopië)

De fototentoonstelling in de hal van het gemeentehuis van Horst aan de Maas: “Voedsel Hier en Daar” van fotograaf, auteur, milieubeleidkundige Guus Geurts. De tentoonstelling plaatst in tegenstellingen de westerse manier van voedsel produceren en de wijze waarop dat gebeurt in derde wereldlanden tegen over elkaar. Het is een eyeopener. De tentoonstelling brengt in beeld hoe de huidige westerse op winstbejag gebaseerde voedselproductie ten koste gaat van de voedselvoorziening van de minst draagkrachtigen en de vernietiging van het mondiaal ecologisch evenwicht.

Guus Geurts: ja, deze tentoonstelling.

Kerfonse Kanté, componist, performer schrijft speciaal voor deze gelegenheid het lied: Subsidie, waarbij Linda Flores de voice over voor haar rekening neemt. Het is een aanklacht tegen de door de EU gesubsidieerde voedseldumping aan de westkust van Afrika.

 

Kerfonse Kanté zingt ‘Subsidie’. Voice over: Linda Flores.

 

Raf Janssen, wethouder sociale zaken in de gemeente Peel en Maas (een van initiatiefnemers om destijds deze tentoonstelling financieel mogelijk te maken) prijst in zijn toespraak de moed van de gemeente Horst aan de Maas om de tentoonstelling een plek te geven in het gemeentehuis. Het op deze wijze kijken naar de problematiek veroorzaakt door de grootschaligheid van de voedselproductie, is in Horst aan de Maas een zeer beladen gegeven.

Raf Janssen: het waarom van deze tentoonstelling.

Ine Schriever, Beeldend kunstenaar en docente beeldende vorming/levensbeschouwing aan het Dendron college in Horst brengt door de klanken op haar oosters instrument het moment van bezinning. Dit op verzoek van Ger van Rensch, wethouder van de gemeente Horst aan de Maas met cultuur in zijn portefeuille.

Bezinning in verbinding
Bezoek tentoonstelling

De Presentatie en discussieavond “Wereldvoedsel” in zaal De Lange in Horst en kennismaking met de duurzaamste life style 2011 supermarkt van Nederland, PLUS Horst.
Guus geeft uitleg over de inhoud van zijn boek. Zijn drijfveren, zijn conclusies. Even nadien gaat hij in hongerstaking omdat hij er in ieder geval alles aan wil hebben gedaan om te laten horen en zien dat het landbouwbeleid zo niet verder mag gaan.

De hoofdthema’s uit het boek ‘Wereldvoedsel’ van Guus Geurts.

Er volgt een oriëntatie op de verantwoordelijkheden van de diverse steakholders in de voedselketen van producent naar consument, door de deelnemers. De volgende steakholders worden onderscheiden: producenten, multinationals, retailers(inkooporganisaties en supermarktketens), banken, overheden(Europese Unie, landelijke regering, provinciale en plaatselijke overheden) en de Wereld Handels Organisatie (WTO). Onder leiding van Ben van Essen worden de uitkomsten van de oriëntaties voorgelegd aan een jury.
De leden van de jury

Tien verschillende statements worden in stelling gebracht.

Marc van der Sterren:
agrarisch journalist, gespecialiseerd in marktontwikkelingen, internationale handel, voedselsystemen en de politieke impact van agrarische politieke beslissingen.
Lies Visscher:
biologe, bestuurslid van de vereniging “Partners voor een gezond leefmilieu”en gericht op behoud van biodiversiteit. Mede-initiatiefnemer van de landelijke werkgroep Landbouw van het CDA duurzaamheidberaad en lid van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding. Guus Geurts:
fotograaf, beleidsgericht milieukundige en auteur van het boek “Wereldvoedsel”, een pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening. Uitgeverij De Republiek, ISBN 978 90 8605 008 6.
Voor verdere informatie: guusgeurts
Jacques Janssen:
van huis uit econoom maar nu vooral bezig met ethiek en globalisering. Sceptisch over goedbedoelde aid en beducht voor neoliberale trade. Op zoek naar modellen van samenwerking met derde wereldlanden die wel werken en tegelijk eerlijker zijn. En wat dat betekent voor burger en overheid.
Frederique Vogel:
directeur van het projectenbureau gericht op land- en tuinbouw in de Oekraïne. Werkte als détaché in Bangladesh en de Filippijnen. Onderzocht de commercialisering van plantaardig uitgangsmateriaal o.a. voor het Internationaal Aardappel Instituut (CIP) van de Verenigde Naties.

De juryleden van links naar rechts: Marc van der Sterren, Lies Visscher, Guus Geurts, Jacques Janssen, Frederique Vogel

Het eindwoord komt van wethouder Birgit op de Laak, portefeuillehouder duurzame ontwikkeling in de gemeente Horst aan de Maas. Zij geeft in haar toespraak blijk van enige consumptietoename van “eerlijk geproduceerd voedsel” in het gemeentehuis van Horst aan de Maas.
Kennismaking met de duurzaamste life style 2011 supermarkt van Nederland, PLUS Horst en proficiat met de behaalde landelijke prijs.

Wethouder Birgit op de Laak
Kennismaking met de duurzaamste life style supermarkt 2011 van Nederland: Plus Horst. Proficiat!

Deelname aan landelijke, regionale en plaatselijke presentaties, discussies en acties in 2011
We nemen deel aan bijeenkomsten van de LLTB, protestacties van Milieudefensie en de Parel van Grubbenvorst, landelijke werkgroepbijeenkomsten van het CDA landbouwberaad, de symposia “Nederland krijgt nieuwe energie” en “Transitie in de Landbouw”, het X-Y congres, de studiedag “Naar een Solidaire Economie” van de Internationale organisatie “Voor De Verandering”. We volgen thema- en raadsvergaderingen op de terreinen van energie en het landbouwbeleid in de gemeente Horst aan de Maas. In oktober bezoeken we Guus Geurts op het Plein in Den Haag waar hij in hongerstaking is om hem te ondersteunen en met andere geestverwanten aan leden van de Tweede kamer een petitie aan te bieden waarin wij pleiten voor een landbouwbeleid uitgaande van de inzichten van de 21ste eeuw. We ondersteunen digitale acties die oproepen om in te zetten op een ecologisch verantwoorde manier van omgaan met de aarde en de naleving van de economische, sociale en culturele rechten van mensen.

We verzorgen de workshop steakholdersverantwoordelijkheden in de voedselketen op 29 oktober 2011 op de Afrikadag in Den Haag( het jaarlijks congres van de Evert Vermeer Stichting).

Werk aan de winkel
In Horst aan de Maas is het voor de burger helaas niet herkenbaar dat op het gemeentelijk beleidsniveau in de richting van een meer duurzame voedselproductie gedacht wordt. In de zichtbaarheid van het beleid zijn nog geen tekenen te herkennen die rekening houden met de voortschrijdende inzichten die pleiten tegen de grootschaligheid in de bio-industrie. Je krijgt het idee dat de nieuwe tijd aan Horst aan de Maas voorbij gaat.

Wij danken voor de medewerking
De gemeente Horst aan de Maas en de gemeente Peel en Maas, Het Mondiaal Platform Horst aan de Maas, de subsidiecommissie Mondiaal Platform Horst aan de Maas, Sportschool ANCO, de Renschdael Groep, RABO Maashorst, anonieme sponsoren, Foto Horst, Streekmuseum De Locht, Frank Janssen, PLUS supermarkt Horst, Café de Lange, Guus Geurts, Kerfonse Kanté, Linda Flores, Ine Schriever, Raf Janssen, Ger van Rensch, Birgit op de Laak, Mimi Clabbers, Kees van Lent, Marc van der Sterren, Lies Visscher, Jacques Janssen, Frederique Vogel, Ben van Essen, Mojghan Adil, Mosjda Adil, Peter Nellen, Ron Hermans, Ilse Milot, Fa Samson, Yvonne Hermkens, Jan Wijnen en alle andere mensen die geloven in de waarde van onze activiteiten.

Publicaties
De persberichten worden aangeboden aan de media in de regio en worden in de toekomst op website www.leefopsafehorstaandemaas.nl gezet.

Financiële middelen
Om de kosten te dekken ontvangen we een jaarlijkse subsidie van het Mondiaal Platform Horst aan de Maas, een eenmalige donatie van RABO Maashorst, sponsoring van de Renschdael Groep en sportschool ANCO en anonieme giften vanuit het bedrijfsleven.

Niet gerealiseerde plannen in 2011
Het vergroten van onze zichtbaarheid door het ontwikkelen van een website. We schuiven deze ambitie door naar 2012.

Verzendlijst jaarverslag 2011
Wij verzenden het jaarverslag digitaal aan de lidorganisaties van het Mondiaal Platform Horst aan de Maas, de subsidiecommissieleden, het presidium van de gemeente Horst aan de Maas, het college van B & W, Mondiale Platforms in de regio en aan een ieder die mee gewerkt heeft aan het tot stand komen van de activiteiten in 2011.

Leef op Safe Horst aan de Maas:
Duurzame ontwikkeling, de uitdaging van de 21ste eeuw, is het uitgangspunt. Vanuit deze gedachte organiseren we in Horst aan de Maas activiteiten die beleidsbeïnvloeding beogen in de richting van het plaatselijke bestuur. Door het organiseren van publieksacties en het aangaan van discussies fungeren wij als een van de actoren in de bewustwording van de noodzaak tot duurzamer gedrag voor het behoud van de aarde met kansen voor al haar bewoners.

Jaarverslag: Francine Thielen-Tonnaer